Translate

viernes, 8 de febrero de 2019

Club de lectura 2018-19



La segona  sessió del Club de Lectura 2018-19 s’ha fet amb els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat el dimarts 22 de gener, amb el comentari de la novel.la Últim estiu a Ordino de l’autor andorrà Joan Peruga.  Sempre és un plaer sentir aquest historiador i exprofessor del nostre centre, que destaca per la seva amenitat, sentit de l’humor i  fina ironia. Aquest 2018 s’ha celebrat el 20è aniversari de la publicació del llibre amb l’edició en castellà i francès.  Últim estiu a Ordino és una narració en primera persona, la història de la Sumpta, la segona filla del segon matrimoni de don Guillem d’Areny i Plandolit.

 

L’escriptor ens va explicar com va passar de la investigació històrica a ser narrador d’històries. Partint de personatges i fets reals  (l’Assumpta Areny i la seva correspondència amb el germà capellà) ens presenta la història de la família emmarcada en el context socioeconòmic de l’Andorra del la segona meitat del segle XIX. Des de la casa pairal d’Ordino i resseguint totes les propietats de la família (La Seu d’Urgell, Barcelona, el mas Targarona, Ripoll, Puigcerdà...) entendrem que era una família que ostentava el màxim poder econòmic, polític i social del país (don Guillem va ser síndic d’Andorra i tenia títol nobiliari).
Ens va parlar també  del repte com a narrador de ficció d’escriure en primera persona, donant veu a una dona que viu entre la muntanya i la ciutat, presentant les seves relacions amb una mare dominant, el seu paper en una família benestant, el seu amor pel Ventura, el matrimoni amb un notari, una maternitat frustrada i el dolor i una mort prematura. Però també en descriu amb detall la seva vida quotidiana: les receptes de cuina, la parla dels personatges del país, els remeis de la dida o els objectes de la casa ordinenca on la família passava els estius i que serà el paradís perdut de la protagonista. Finalment, acaba l’exposició amb un joc: quins personatges i escenaris de la novel.la són reals i quins ficció?
Per arrodonir el comentari, el museu de Casa Areny-Plandolit d’Ordino ens va oferir una visita guiada a la casa familiar, on vam recórrer les estances i conèixer de prop la història, els retrats dels protagonistes i altres curiositats relacionades amb la família i la figura del III baró de Senaller i Gramenet.

La tertúlia es va fer a la biblioteca del centre, hi van participar un total de quinze alumnes i vam comptar amb la col·laboració de la Mari Creu, que també en acompanyà a la visita.
És una lectura molt recomanable per a les vacances d’estiu, per llegir-lo amb tranquil·litat i assaborir-ne les delicioses descripcions del paisatge ordinenc. A continuació, recomanem fer la ruta literària per la vall proposada pel comú de la parròquia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario